CORONASPECIAL

Hierbij ontvang je de coronaspecial! We wensen je het allerbeste voor dit jaar 2021.Column Willem van den Brand

In deze nieuwsbrief brengen we je weer op de hoogte van het laatste coronanieuws voor ondernemers. We zitten nog steeds in lockdown en lichten graag toe wat dat de komende weken nog betekent. Denk bijvoorbeeld aan de scholen die dicht zijn. Heb je kinderen? Wellicht kom je in aanmerking voor noodopvang. Ook informeren we je over het steunpakket en de aflossingsverplichting van de Tozo. Tot slot vragen we aandacht voor Ben Loyaal, Koop Lokaal…

Met verbindende groet,

Willem van den Brand bedrijfscontactfunctionaris gemeente Bernheze
w.vanden.brand@bernheze.org

Nog steeds in lockdown

Tot en met tenminste dinsdag 19 januari is Nederland in lockdown. Onder andere musea en theaters, pretparken en dierentuinen, casino’s en sauna’s, accommodaties voor binnensport, horeca en horecavoorzieningen van hotels zijn dicht. Ook winkels zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels zijn gesloten. Daarmee probeert het kabinet de contacten zo veel mogelijk te beperken.

Beste ondernemer,
Naast het sluiten van niet-essentiële winkels blijft het belangrijk om de basismaatregelen op te blijven volgen:
·         Werk zoveel mogelijk thuis
·         Blijf zoveel mogelijk thuis. Beperk je bezoek: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen
·         Heb je klachten? Laat je testen
·         Houd 1,5 m afstand van elkaar
·         Was je handen.

Op dinsdag 12 januari vertelt het kabinet in een persconferentie welke maatregelen na 19 januari nodig zijn.

 Noodopvang voor ouders met cruciaal beroep

Tijdens de lockdown zijn de kinderopvang en het basisonderwijs gesloten tot en met tenminste 17 januari. Als je kinderen thuis zijn op het moment dat jij thuis aan het werk bent, begrijpen we dat dit voor lastige situaties kan zorgen

Voor kinderen van wie één of beide ouders werken in een cruciale beroepsgroep én voor kinderen in een kwetsbare positie, is er mogelijk noodopvang. Ook de gastouderopvang is open. De opvang geldt alleen voor het aantal uren dat in het contract is afgesproken.
Daarnaast is de opvang alleen beschikbaar voor de reguliere klanten. Als je geen contract bij een kinderopvang of gastouderopvang hebt, kun je geen gebruik maken van de noodopvang. Je kunt alsnog een contract afsluiten, maar let erop dat je in een cruciale beroepsgroep moet vallen om gebruik te maken van noodopvang.

Heb ik een cruciaal beroep?
Op de website van Rijksoverheid is een lijst van cruciale beroepen te vinden. Twijfel je of je aanspraak kunt maken op noodopvang? Neem dan contact op met de kinderopvang of gastouderopvang.

Beperk je (zaken)reizen

Vanwege het coronavirus wordt nadrukkelijk afgeraden om tot half maart te reizen. Kan het echt niet anders en moet je toch naar het buitenland? Dan moet je als passagier vóór vertrek een recente negatieve PCR-test af kunnen geven. Daarnaast is het dringende advies om bij terugkomst tien dagen in quarantaine te gaan.

Hoe zit het met een zakenreis?
Hiervoor geldt hetzelfde advies als voor algemeen reizen. Reis niet tenzij het strikt noodzakelijk is. Laat je medewerkers dus niet reizen wanneer het ook anders kan. Denk aan een digitale vergaderafspraak of het uitstellen van een bezoek. Is er echt geen andere mogelijkheid? Houd dan rekening met de Nederlandse maatregelen voor reizen, maar check ook de maatregelen in het betreffende land op de website van Nederland wereldwijd.

Bezoek uit een ander land
Ook reizigers uit de meeste andere landen die naar Nederland komen, moeten een negatieve testuitslag laten zien. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Meer lezen over reizen tijdens de lockdown? Klik dan hier…

Uitstel aflossingsverplichting Tozo

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) bestaat uit twee onderdelen. Namelijk uit een periodieke uitkering voor levensonderhoud en uit een lening voor bedrijfskapitaal bij liquiditeitsproblemen. In de oorspronkelijke regeling had de Tozo een looptijd van drie jaar én moest je als ondernemer vanaf januari 2021 starten met de aflossing van de lening. Door de nieuwe lockdown is besloten om de Tozo op dit onderdeel te wijzigen.

De wijziging betekent het volgende:

  • Je hoeft het bedrijfskapitaal pas vanaf 1 juli 2021 af te lossen (als je dat wilt).
  • Ook de opgebouwde rente van 2% per maand hoef je pas vanaf 1 juli te betalen. De rente-opbouw loopt niet door in de periode van 1 januari tot 1 juli 2021, maar wel weer vanaf 1 juli 2021.
  • Vanaf de uitbetaling van het bedrijfskapitaal heb je 3,5 jaar de tijd om het bedrijfskapitaal af te lossen.

Concreet betekent dit dus dat in januari 2021 nog niet afgelost hoeft te worden op de Tozo. Voor het uitstel van de aflossingsverplichting hoeft geen verzoek te worden gedaan. In juni 2021 is er meer informatie over de aflossingsverplichting met ingang van juli 2021.

Informatie in andere talen

Het is belangrijk dat we allemaal de informatie rondom het coronavirus begrijpen. Oók inwoners die slecht of geen Nederlands spreken.

Heb je medewerkers die het fijner vinden om de informatie over corona in hun eigen taal te lezen? Dan bieden de factsheets over de maatregelen in andere talen wellicht uitkomst. De factsheets zijn namelijk beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Pools, Turks, Bulgaars, Arabisch en Chinees. Ook is er een beeldsamenvatting van de maatregels. Op de website van Rijksoverheid zijn de factsheets terug te vinden.

Toespraken en persconferenties
De toespraak en persconferenties over het coronavirus zijn ook in verschillende talen (zoals het Arabisch-Syrisch, Berbers, Engels, Farsi, Marokkaans-Arabisch, Pools, Tigrinya of Turks) terug te zien via de website van Global Talk.

Ondernemersloket

Door de coronacrisis hebben veel ondernemers hun omzet zien afnemen. Om dit op te vangen is het kabinet bij het begin van de coronacrisis met een pakket gekomen om ondernemers te ondersteunen.

Een overzicht van de ondersteuningsmaatregelen vind je in het bovenstaande schema. De gemeente wil ondernemers graag adviseren in deze moeilijke tijden. We willen hiermee bijdragen aan een vitale lokale economie. Voor deze advisering heeft de gemeente een Ondernemersloket opgezet. Je kunt hiervoor terecht met al je vragen. De medewerkers van het ondernemersloket kijken samen met je naar de ondersteuningsmogelijkheden die er zijn.
Het ondernemersloket is te bereiken via het algemene telefoonnummer 14 0162.

Geldfit zakelijk is de toegang naar de Nederlandse schuldhulproute.
Hoe het werkt vind je hieronder. In jan/feb gaan we via verschillende kanalen bekendheid geven aan de NSR.

Klik hier voor meer informatie over Geldfit zakelijk.

Klik hier voor informatie over de Nederlandse Schuldhulproute.

De bijeenkomsten januari 2021.
Tevens staan op de website alle uitnodigingen van de bijeenkomsten die we binnenkort organiseren:
· 18 Januari: BITES & BUSINESS; Social media
· 27 Januari: KENNISONTBIJT: Netwerken