Voorwoord

Een jaar geleden trad ik in dienst van de gemeente Bernheze. Column Willem van den BrandOfficieel als bedrijfscontactfunctionaris, zelf noem ik het liever ‘De voor- en achterdeur bij de gemeente voor bedrijven’. Een enerverende en boeiende job, maar er is weinig reden voor een feestje. De tijd wringt en schuurt en vraagt het uiterste van heel veel ondernemers. Terugkijkend was het enerverend, leerzaam, maar ook verontrustend. Heel veel bedrijven in onze gemeente zijn zwaar op de proef gesteld. En net nu er wat licht aan de ondernemende horizon kwam, zijn er weer strengere regels opgelegd. Dat vraagt opnieuw herpositioneren en herpakken. Ik ben onder de indruk van de veerkracht van ondernemend Bernheze, hoe ze steeds de rug heeft gerecht, met nieuwe ideeën kwam en oplossingen vond die passen bij deze tijd.

Als gemeente doen we ook wat kan om te helpen. Samen met de ondernemersverenigingen, maar ook bij de bedrijven aan de keukentafel. Natuurlijk proberen we het zo goed mogelijk te doen, en hopelijk was dat voel- en zichtbaar. Nu komt er deze week een brief en/of mail met een korte enquête rond de MKB-vriendelijkste gemeente. We vinden het belangrijk om jouw mening te horen over onze dienstverlening. Hoe denk je dat we samen uit de crisis (kunnen) komen, hoe worden de inspanningen en acties vanuit Bernheze ervaren en gewaardeerd? Het doel is een positieve prikkel voor nieuw beleid of initiatieven om het lokale ondernemersklimaat te stimuleren. Met je deelname kunnen we leren, verbeteren, maar vooral nog meer maatwerk leveren om zo samen het hoofd te bieden aan de aanhoudende crisis in ondernemersland.

Gegroet,
Willem

Laserlux Nistelrode

Peter: “Ik heb me niet laten tegenhouden door de maatregelen rondom COVID-19”

NISTELRODE – Peter van der Heijden is in februari gestart als ondernemer met zijn bedrijf Laserlux. Hij sloot zich meteen aan bij Ondernemersvereniging Nistelrode, deed mee aan Starters Succes en netwerkorganisatie BNI Meierijstad. Peter geeft aan: “Ik heb me niet laten tegenhouden door de maatregelen rondom COVID-19, maar ik had natuurlijk nagenoeg geen klanten, dus dat kon al niet minder worden door de maatregelen! Gelukkig begint het nu wel echt te lopen. Offline netwerken was niet mogelijk in deze tijd maar ik heb een groot aantal online netwerkbijeenkomsten bijgewoond.”
Het lasergraveren kan in privétoepassingen, maar grotendeels biedt Peter de zakelijke markt vele toepassingen voor relatiegeschenken op maat, grote oplages gepersonaliseerde bedrijfsgadgets of zakelijke toepassingen zoals het lasergraveren van producten, apparatuur en/of gereedschap. Maar denk ook aan een uniek cadeau, een persoonlijk ontwerp of een bijzonder design aan de muur, voor buiten aan de gevel of binnen in de zaak.

Naast het graveren van producten kan Peter ook diverse materialen uitsnijden met behulp van een CO2-laser. Hierdoor kan hij een idee of huisstijl omzetten naar een laser gesneden product. Denk aan maquettes, muurdecoraties, naamplaatjes et cetera.

Vooral voor de bedrijven die een inspirerend kerstpakket willen bedenken voor hun medewerkers, is het laseren een bijzondere manier om – zeker in deze tijd – iets bijzonders te doen voor hun werknemers. Een logo, tekst en afbeelding graveren op bijvoorbeeld hout, metaal, glas, leder, spiegels, natuursteen of textiel, of een mooie hapjesplank met het bedrijfslogo.

Peter heeft een mooie overzichtelijke website en werkt aan zijn netwerk. Hij neemt zijn ondernemerschap duidelijk heel serieus. Ga eens kijken voor meer informatie op www.laserlux.nl.

Peter van der Heijden Laserlux

Rob: “Niet het ‘goedkoopste’ van ver weg, maar het lekkerste van dichtbij.”

HEESWIJK-DINTHER – Meesters van De Halm is Nederlands enige biologische havermout- en mueslifabriek. Ze zijn de grondleggers van het verwerken van biologische granen. Al meer dan veertig jaar verwerken ze graan van korrel tot een verantwoord eindproduct. Dit doen ze traditiegetrouw volgens een uniek, authentiek productieproces waarin smaak en kwaliteit naast transparantie en duurzaamheid centraal staan.

Milieubewust
“Die duurzaamheid trekken we door in de volle breedte van onze werkzaamheden,” vertelt Rob van den Berg, algemeen directeur bij De Meesters van de Halm. “Duurzaam en milieubewust werken zit in onze genen. Eén van de principes van De Halm is het gebruik van Nederlands graan en indien niet beschikbaar, van zo dichtbij mogelijk. Zo heeft de biologische landbouw in Nederland een kans gekregen om te floreren. Het past ook bij ons idee van biologisch en zo duurzaam mogelijk werken: zonder veel ‘foodmiles’. Hoe bio is bio als je de grondstoffen van ver weg haalt als ze ook dichtbij te verkrijgen zijn?”

Echte en eerlijke prijs
Er wordt geproduceerd op groene stroom en reststromen die worden ingezet als veevoer of voor de productie van groene stroom. “Juist omdat we geen klimaatvervuiler zijn, onze telers een goede prijs betalen en niet bijdragen aan biodiversiteitsverlies (rondom biologische akkers ontstaat namelijk een grote biodiversiteit), liggen onze producten voor een echte, eerlijke prijs in de winkel.
Dit in tegenstelling tot de gangbare producten waar die verborgen kosten op de maatschappij drukken.”

Tekst: Mathieu Bosch, Arttekst

Rob van den Berg
Loosbroeksondernemersbelang