Voorwoord
Onlangs bracht ik een bezoekje aan de firma Dijkhoff in Heeswijk omdat het bedrijf de PSO ladder trede 3 heeft behaald. Trots vertelden ze welke mogelijkheden het hen bracht. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is ontwikkeld om inzichtelijk te maken in welke mate bedrijven bijdragen aan de werkgelegenheid van personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. De gemeente Bernheze biedt een financiële ondersteuning bij het behalen van het PSO-keurmerk. Waarom? Hoe hoger op de PSO-ladder, hier meer kans bij het inschrijven bij bestekken. Het is dan ook vooral interessant voor bedrijven die werken met en voor de overheid. Dit biedt ook kansen voor de lokale bedrijven die als onderaannemers werken.
Een groot aantal bedrijven in onze gemeente heeft zich al aangesloten en een plek op deze ladder verworven. Daarnaast loopt er een aantal gesprekken met geïnteresseerden. Opvallend is dat bedrijven vaak al veel socialer zijn dan dat ze zelf dachten. Het keurmerk is te verkrijgen door een certificeringsproces met audit. Deze wordt verricht door Guus Weitzel, coordinator Social Return van IBN. De gemeente stelt een voucher van € 500,- beschikbaar waarmee de ondernemer de expertise van IBN kan in schakelen voor het certificeringtraject.
Het keurmerk PSO weegt zowel de directe als indirecte bijdrage aan sociaal ondernemen mee. De directe bijdrage is het plaatsen/detacheren van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. De indirecte bijdrage is inkoop en/of uitbesteden van werk bij bedrijven met een PSO-erkenning of een SW-bedrijf. Zo levert het een bouwbedrijf dat grondstoffen inkoopt bij een bedrijf met het PSO-keurmerk direct punten voor de ladder op. Met het PSO keurmerk maak je zichtbaar wat de bijdrage van jouw bedrijf is aan de werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Heb je vragen over de mogelijkheden voor jouw onderneming? Neem dan contact met mij op. Ik ga hier graag met jou over in gesprek.
Gegroet,
Willem
‘We hebben alle zeilen bijgezet’
HEESWIJK-DINTHER – Miranda’s Bloemensalon is al sinds 1995 een begrip in Heeswijk-Dinther en omstreken. Uitbaters Hans en Miranda van den Reek runnen de zaak aan de Sint Servatiusstraat 37, pal naast de Jumbo. Ze leveren bloemstukken, boeketten, planten en dagverse bloemen. “Kwaliteit en creativiteit zijn voor ons belangrijke speerpunten,” vertelt Hans. “Dat geldt voor bloemstukken, boeketten en planten, voor bruidswerk en rouwwerk maar ook bij het benutten van kansen. We hebben het geluk gehad dat bloemenwinkels buiten mochten blijven verkopen. Dus hebben we alle zeilen bijgezet om ons hoofd boven water te houden en tegelijk klanten te blijven helpen. Juist in die zware tijd wilden mensen elkaar een hart onder de riem steken met een bloemetje. Om daar aan tegemoet te komen, hebben we de hele zaak op z’n kop gezet. In onze winkel hebben we normaal een stijlvolle presentatie. Dat werd een plek om te binden, buiten hebben we een opvallende en kleurrijke verkoopkraam ingericht.”
“Mijn vader overleed aan corona,” vertelt Miranda. “Wij hadden dus snel door dat dat we geen risico’s konden nemen. Spatschermen, anderhalve meter, mondkapjes; wat kon deden we. Buiten voelden we ons een soort marktkoopman. In weer en wind stonden we er, elke dag. Dus hebben we met thermo-ondergoed de kou getrotseerd. Dat was vaak afzien en we hebben meer respect voor marktkooplui gekregen. Maar de handel liep goed. Gelukkig ging het bezorgen ook gewoon door. Daarnaast hebben we het verkopen en bestellen via WhatsApp ingevoerd. Dat gaat beter en sneller dus dat houden we er zeker in. Een praatje met een klant is gezellig en soms ook nodig, maar een appje is veel effectiever. We hebben een speciaal nummer hiervoor, mensen appen dan hun bestelling met eventueel de tekst op het kaartje, we ver- en bezorgen het en sturen een Tikkie. Werkt super.”
Miranda’s Bloemensalon
Sint Servatiusstraat 37
Heeswijk-Dinther
0413 – 29 21 17
info@mirandasbloemensalon.nl
www.mirandasbloemensalon.nl

Mike: “Ik was altijd wel in de omgeving en landelijk aan het werk, het contact met de plaatselijke ondernemers is dan wel heel leuk.”

NISTELRODE – Met Borrelpunt heeft Mike van der Walle in coronatijd een etalage gecreëerd met alles waar zijn passie naar uitgaat. Tot corona om de hoek kwam kijken was hij met zijn bedrijf Shake’M Cocktails enorm druk op (bedrijfs-)feesten en evenementen, met als specialiteit die heerlijke cocktails. Maar in één keer vielen alle inkomsten weg tot Mike op het idee kwam verpakte cocktails te gaan verkopen, die online te bestellen zijn. Cocktails thuisbezorgd onder het motto: ‘Wij shaken de cocktails en jij doet de rest’.
Mike bewees een echte ondernemer te zijn in coronatijd, kijken wat wel kan in plaats van wat niet (meer) kan. Daar ging hij nog een stap verder in, want toen de eerste lockdown achter de rug was, kwam er de kans om een ‘borrelpunt’ te beginnen. Eerst nog afwachtend of er toch geen tweede lockdown zou komen, werd begin november de knoop doorgehakt.
Borrelpunt is een bier-, wijn- en delicatessewinkel, en dus ook hét antwoord op de grote vraag naar een slijterij in Nistelrode die er al een aantal jaren niet meer is. Een paar weken naar de opening op 26 november, bleek de tweede lockdown toch noodzakelijk. Dat was even schrikken, maar al snel bleek dat Mike toch zijn deuren mocht openlaten. Het assortiment is enorm uitgebreid sinds de opening merkt Mike nog op: “Je merkt waar vraag naar is en daar probeer ik op in te spelen.”
Op de vraag waarom Mike lid is geworden van Ondernemersvereniging Nistelrode antwoordt hij: “Ik was altijd wel in de omgeving en landelijk aan het werk, het contact met de plaatselijke ondernemers is dan wel heel leuk. Nu ben ik vooral in Nistelrode bij Borrelpunt te vinden, en bied de ondernemersvereniging mij de mogelijkheid om in contact te komen met andere ondernemers in Nistelrode en zo te kijken of er mogelijkheden tot samenwerkingen zijn.”